TENSLOTTE – mijn wensen na overlijden

Hans WitmerMet sterven, en met de droefheid en rouw die daarmee gepaard gaat, krijgen we allemaal op een bepaald moment te maken. In ieder geval als de Here Jezus Christus niet voor ons sterven terug komt om ons rechtstreeks Thuis te halen. Moet je als christen dan bang zijn voor het sterven en voor de dood? Hoewel veel christenen dat inderdaad zijn, is dat niet nodig. Als je de Bijbel leest over het sterven word je juist bemoedigd ook al blijft de dood een vijand. Voor een christen is het sterven iets heel bijzonders. Het is voor de christen het begin van het proces van overgang naar zijn eeuwige bestemming bij God in het Vaderhuis. (Johannes 14:2). Als een gelovige sterft komen de engelen hem Thuis halen. Hij hoeft niet te zoeken naar de weg of te dwalen naar zijn bestemming. Ook hoeft een gelovige niet eerst in een soort wachtkamer (vagevuur) om nog te boeten voor zonden. Dan zou de dood inderdaad een verschrikking zijn. Nee, hij wordt direct na het sterven Thuis gebracht! (Lucas 16:22) Daarmee is de dood niet het einde maar het begin van een hele nieuwe tijd op een nieuwe plek waar geen dood, geen zonde, geen verdriet, pijn of angst meer is. De dood is overwonnen door de Here Jezus Christus (1Kor.15:54-57). m jouw wensen, rond overlijden en begraven, vast te leggen is er in de Gemeente een boekje, ‘Tenslotte’, beschikbaar. Jouw persoonlijke gegevens en wensen kun je in dit boekje invullen. Misschien vind je dit op dit moment moeilijk om in te vullen, maar stel dit niet te lang uit. Misschien vind jij dat jouw kinderen of familieleden dit allemaal maar zelf moeten beslissen. Vul dan alleen de belangrijkste dingen in. Je kunt bij een vraag ook vermelden “dat mogen mijn kinderen, nabestaanden zelf beslissen”. Dan is dit duidelijk.
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor crematie. Voor een christen is dit echter geen optie. Als christelijke Gemeente in Enschede kunnen en willen we daar geen verantwoordelijkheid voor dragen. In de Bijbel vinden wij geen positieve redenen om te cremeren. Begraven is daarentegen een beeld van verwachting. Zoals een graankorrel wordt ons lichaam gezaaid in de aarde. Een gelovige ziet uit naar de opstanding van het vernieuwde lichaam (Johannes 5:28). Dit boekje kan ook een goede aanleiding zijn om met jouw kinderen of nabestaanden te spreken over leven, sterven en de eeuwige hoop die jij in Christus hebt.
Dit boekje zal zeker niet volledig zijn. Het wil alleen aansporen om na te denken over het einde van ons aardse leven en jou helpen om de dingen vooraf goed af te spreken. Het is de bedoeling dat je dit boekje bij jouw familiepapieren bewaart op een plek die bekend is bij jouw nabestaanden.

Het boekje is in het folderrek in de hal (of bij de koster) te verkrijgen.
Hans Witmer <><